Sao Vicente

Landschap en klimaat op Sao Vicente

Van oorsprong is São Vicente een bijzonder dor en verlaten eiland. Het duurde erg lang, voordat het eiland bewoonbaar werd. Wist je dat de eerste bewoners van het eiland geen belasting hoefden te betalen? Op deze manier probeerde de Portugese regering São Vicente aantrekkelijker te maken. Dit moest ook wel, want het eiland werd geteisterd door piraterij. Onder meer Hollandse, Franse en Britse piraten waren hierbij betrokken. Ook nu nog is het erg droog op het eiland. Het zorgt voor woestijnachtige aangezichten! In dit artikel zoomen we in op het landschap en klimaat op Sao Vicente.

Ben je op zoek naar meer groen? Kaapverdië biedt rond São Vicente verschillende eilanden waar het vochtiger is. Het bekendste voorbeeld hiervan is Santa Antão. Dit eiland kan bezocht worden door de ferry vanuit de haven van Mindelo te nemen.

Landschap en klimaat op het eiland

Het feit dat São Vicente zo droog is, heeft te maken met de bergen op het eiland. De Monte Verde is de hoogste berg met een maximale hoogte van 774 meter. Dit is niet hoog genoeg om de condens uit de lucht op te nemen, waardoor het maar zelden regent op São Vicente. In het landschap van het eiland zitten redelijke verschillen. Zo wordt in het binnenland aan landbouw gedaan, doordat het hier in vergelijking met de kuststrook relatief vochtig is.

De kuststrook zelf is daarentegen grillig en lang niet overal te bezoeken. Mocht je naar het strand willen, dan is het verstandig om dit vanuit een vissersplaatsje of Mindelo (officieel Cidade do Mindelo) te doen. Deze stranden zijn goed toegankelijk en bieden een fijne plek om van het mooie weer te genieten. Aan de kust vind je diverse vulkaankraters.

Klimaat op São Vicente

Een belangrijke reden voor Nederlandse toeristen om São Vicente te bezoeken, is de hoge temperatuur waarvan je hier het hele jaar door geniet. Over het algemeen wordt het niet koeler dan zo’n 15 graden Celsius. Andersom is het niet overdreven heet op São Vicente. De maximumtemperatuur ligt gemiddeld genomen op zo’n 27 graden Celsius in de maanden augustus en september. April en mei zijn de maanden met de meeste zon. Gemiddeld schijnt de zon in die periode tien uur per dag! Zo heb je alle tijd om met een bruin kleurtje op je huid terug te keren naar Nederland.

Regen op São Vicente

Hoewel het nauwelijks regent op São Vicente, kun je af en toe te maken krijgen met een fikse bui. De kans op regen is het grootst in de maand september. Ook van oktober tot en met februari regent het af en toe. Wil je geen regen tijdens je vakantie? Bezoek São Vicente in dat geval in de maanden juni of juli. In die periode is de regenkans het kleinst.

Beste maand om São Vicente te bezoeken

Hoewel São Vicente het hele jaar door een prettig klimaat biedt, zijn de maanden juli en augustus de meest geschikte maanden voor een bezoek aan het eiland. De zee is op dat moment het warmst, terwijl de gemiddelde temperatuur op net iets onder de 30 graden Celsius ligt. In de nacht koelt het iets af, maar zal je het niet snel koud hebben! Ook in het voorjaar, de maanden februari en maart, is het goed vertoeven op São Vicente. Het is er op dat moment veel warmer dan in Nederland. Een fijne onderbreking van de kou en regen in ons eigen land! De knusse accommodaties bieden je bescherming tegen een regen- of onweersbui op het eiland.

Kaapverdië