Algemeen

Praia, de hoofdstad van Kaapverdië

Praia, de hoofdstad van Kaapverdië,  heet voluit Cidade da Praia, en ligt op het eiland Santiago. Het is veruit de grootste stad van de Kaapverdische eilanden, en lijkt veel meer op de overige hoofdsteden van Afrika, dan op een typisch Europese hoofdstad. Alhoewel je de Portugese invloed natuurlijk overal nog kunt zien.

Vooral het centrum, en de haven, zijn erg levendig, met altijd veel mensen op de straten. Op haast iedere straathoek is wel muziek te horen, en kenmerkend zijn de kleurrijke markten. Echt typisch Afrikaans met veel lokale boeren en vissers die hun producten verkopen.

Kom je een keer in Praia, dan moet je zeker eens een dagje uittrekken om deze markten te verkennen.

Overigens worden er natuurlijk ook veel bananen verkocht, en dat komt onder andere door de vele bananenplantages aan de oostkust van het eiland. Echter zijn dat absoluut niet de enige producten die te koop zijn. Het leven op de straten geeft je wel meteen een goed beeld van de inheemse bevolking, die overigens erg vriendelijk en gastvriendelijk is, en je ook graag vol trots laat proeven.

Praia is kleurrijk

Niet ver van deze kleurrijke stad ligt een belangrijk overblijfsel uit de Portugese overheersing, het fort Real de São Felipe, in Cidade Velha op ongeveer 10 kilometer. Het is voor vakantiegangers die in Praia hun vakantie doorbrengen, naast de stranden en het Kriol Jazz Festival, één van de meest bezochte bezienswaardigheden.

Het Kriol Jazz Festival, wordt in de straten van de stad gehouden, en is een festival met Creoolse muzikanten en muziek. Drie dagen feest en veel prachtige muziek in april. Overigens moet je rond deze tijd wel vroeg boeken, want het is eigenlijk best wel geliefd, en veel toeristen komen speciaal voor dit festival.

Ook het oude centrum van de stad is iets dat je moet gaan bekijken in Praia, want het laat goed het ontstaan van de typische cultuur van het eiland zien. Dat is natuurlijk ook van toepassing op de vele andere indrukwekkende bezienswaardigheden. Zeker als je buiten de hoofdstad de vakantie doorbrengt, moet je zeker de tijd nemen om hier eens rustig rond te gaan kijken. Na dit eerste bezoek zal het je niet verbazen dat veel toeristen Praia als één van de allermooiste plekjes beschouwen.

Kaapverdië