Algemeen

De Eilanden van Kaapverdië

De Kaapverdische eilanden omvatten in totaal 10 eilanden, verdeeld in twee groepen. De noordelijke eilandengroep Barlavento, en de zuidelijke eilandengroep, Sotavento.

Barlaventa bestaat uit de zes eilanden Boa Vista, Sal, Santa Luzia, Santo Antão, São Nicolau en São Vincente.

Sotavento bestaat uit vier eilanden, Brava, Fogo, Maio en Santiago.

De Eilanden van Kaapverdië

De eilandengroep Barlavento

Boa Vista

Boa Vista, dat in het Potugees wil zeggen mooi uitzicht, is door de woestijnvorming geen agrarisch eiland meer, maar hier is de zoutwinning belangrijk.

Net als de kweek van overheerlijke dadels, en natuurlijk het toerisme.

Het is een vlak eiland met enkele heuvels.

Sal

Sal, met de hoofdstad Espargos, heeft een vliegveld, en wordt steeds geliefder als vakantiebestemming, en dat komt onder meer door het erg mooie, 8 kilometer lange witte zandstrand.

Het is een erg droog eiland, heeft een steppeklimaat, en dus weinig begroeiing, buiten hoge grassen en lage struiken.

Overigens, de hoofdstad heet vertaald Asperges, en is vernoemd naar de op het eiland veel voorkomende wilde asperge.

Santa Luzia

Santa Luzia is onbewoond, mede door de woestijnvorming, en is vooral bekend vanwege de unieke hagedis die hier leeft.

Santo Antão

Santo Antão, het grootste eiland van de Barlaventa ligt het meest westelijk. Het eiland bestaat volledig uit overblijfselen uit de vulkanische periode van de Kaapverdische eilanden, en werd pas ontdekt in 1462.

De belangrijkste plaats op het eiland is Ribeira Grande. De haven ligt bij Porto Novo, wat zoveel wil zeggen als nieuwe haven.

Het vliegveld wordt al geruime tijd niet meer gebruikt, dus je komt alleen per boot op het eiland.

São Nicolau

São Nicolau, vernoemd naar de ons zo bekende Sint Nicolaas, en erg bergachtig. De hoofdstad, Bibeira Brava, is een leuke plaats, en het middelpunt van de landbouw op het eiland.

De bergen, waarvan de hoogste top op 1312 meter hoogte ligt, domineren het eiland, maar dat maakt ook wel weer enige vormen van bergsport mogelijk, zoals klimmen, wandelen, en mountainbiken. Echt faciliteiten zijn hiervoor echter nog niet aangelegd.

São Vicente

São Vicente ligt dicht tegen het eiland Santo Antão, en wordt van dat eiland gescheiden door het São Vicente kanaal.

Op het eiland ligt de culturele hoofdstad van Kaapverdië, Mindelo. Hier ligt ook het vliegveld. Bij Porto Grande ligt de belangrijke, en natuurlijke zeehaven.

De eilandengroep Sotavento

Brava

Brava is het kleinst bewoonde eiland, en is alleen per boot bereikbaar. De hoofdstad is Nova Sintra dat vooral bekend is om de vele groentetuintjes en de veelvuldig voorkomende Hibiscus, met de prachtige bloemen.

Brava is ook uitermate geschikt als je wilt gaan wandelen.

Fogo

São Filipe is de hoofdstad van Fogo, het eiland dat in het verleden gebruikt werd voor de slavernij, wat je kunt bekijken in het museum.

Het eiland heeft twee vulkanen, die in 1995 actief waren, de Pico, en de door de laatste uitbarsting ontstane Novo Pico.

Maio

Een klein eiland, met slechts één berg, de Monte Penoso.

Bij de hoofdstad Vila do Maio, ligt een vliegveld en een haven. Overigens komen hier niet veel toeristen, maar is de visserij de belangrijkste inkomstenbron.

Santiago

Santiago is het grootste eiland van het land, en het belangrijkste. Op het eiland ligt de hoofdstad van Kaapverdië, Praia. Het herbergt ook de meeste bezienswaardigheden.

Een mooie natuur, bergen en groene dalen, en erg vruchtbaar, wat je aan de natuur kunt zien, en aan de landbouw.

Kaapverdië